2 osoby lubi to zdjęcie
Podobno można robić syrop

Jeszcze nigdy nie robiłam. Ktoś, coś ?
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: panka
Inne zdjecia: panka
-
Może już zostanie ciepełko :)
-
Gwardia Szwajcarska :)))
-
Zapach niósł się daleko
-
Nie padało, potężnie grzało
-
Będzie padać , czy nie ?
-
Podobno można robić syrop
-
Dla Was na dobranoc :)
-
Posucha z motylkami
-
Łąkowe coś , szelężnik
-
Po upalnym dniu
9 komentarzy
Dodał: anturium87 2020-06-02 13:47
Aniu można pamiętam jak babcia mnie takim raczyła, smak podobny do miodu...postaram się poszukać przepisu.
Dodał: bella 2020-06-02 16:22
...***Tylko próbowałam,z różnych miejsc,całkiem dobre też pieczone kwiaty w cieście.!!!Pozdrawiam
Dodał: ana57AMAFIP 2020-06-02 17:18
Można a nawet trzeba! :) Mąż już zrobił pierwszą partię! Wiem, że gotuje wodę z cukrem i wkłada kwiatostany ogonkami do góry do tego syropu i stoi tak 24h. Potem odcedza na sicie też 24h i dalej dopytam i napiszę.... ;) Pozdrawiam ciepło! :)))
Dodał: Lila25 2020-06-02 18:31
Ja kwiatostany tylko suszę na herbatę.
Dodał: Tenia - Moderator 2020-06-02 19:50
Nigdy nie robiłam, czytam, że warto:)
Dodał: Wiki73 2020-06-02 20:41
Nie robiłam,ale można.
Dodał: Gienia 2020-06-02 20:42
W naleśnikowym cieście bardzo dobre.
Dodał: sowa 2020-06-02 23:48
Robię syrop z kwiatów bzu od wielu lat. Zazwyczaj robię syrop z cukru i cytryny(1l wody, 1kg cukru i sok z 3-4 cytryn). Po zagotowaniu gorącym syropem zalewam obcięte od baldachów kwiatki. Zostawiam na 24h.
Potem filtruję i ponownie zagotowuję. Gorący syropek wlewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, odwracam i przykrywam kocykiem.
W tym roku oprócz tradycyjnego- j.w. zrobiłam równiez z miodem lipowym. (1l wody, 1kg miodu, sok z 4 cytryn).
Zimą będzie jako lekarstwo na przeziębienie.
Przez okrągły rok mąż słodzi herbatkę wyłącznie tego typu syropkami ( z kwiatów czarnego bzu, z mniszka, z mięty, z melisy. Robiłam również z kwiatów lawendy... ale osobiście mi nie odpowiada.
Na fotce piękny kwitowy baldach bzu - wymarzony na syropek lub do ciasta nalesnikowego. Kwiatki świeże i pełno tam pyłku.
Pozdrawiam:-)***
Pozdrawiam serdecznie.
.
Dodał: anturium87 2020-06-12 19:34
Znalazłam przepis:
-40-45 baldachów kwiatów czarnego bzu
-5 cytryn
-2 litry wody
-2 szklanki cukru
Kwiaty oddzielić od łodyżek, zalać gorącą wodą i odstawić na 12 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie przecedzić, dodać sok z cytryn, cukier i wymieszać. Powoli podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. Przelać do wyparzonych butelek (najlepiej z ciemnego szkła). Przechowywać do roku w ciemnym pomieszczeniu.