Podobno można robić syrop




Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane

2 osoby lubi to zdjęcie

Dodał: panka
Dodano: 2020-06-02 12:14:40
Oglądany: 136
Komentowano: 9
Oceniano: 0
Aktualna ocena:
Użytkownik wyłączył możliwość głosowania na zdjęcia w swoich galeriach 

9 komentarzy

  1. anturium87
    Dodał: anturium87

    Aniu można pamiętam jak babcia mnie takim raczyła, smak podobny do miodu...postaram się poszukać przepisu.

  2. bella
    Dodał: bella

    ...***Tylko próbowałam,z różnych miejsc,całkiem dobre też pieczone kwiaty w cieście.!!!Pozdrawiam

  3. ana57AMAFIP
    Dodał: ana57AMAFIP

    Można a nawet trzeba! :) Mąż już zrobił pierwszą partię! Wiem, że gotuje wodę z cukrem i wkłada kwiatostany ogonkami do góry do tego syropu i stoi tak 24h. Potem odcedza na sicie też 24h i dalej dopytam i napiszę.... ;) Pozdrawiam ciepło! :)))

  4. Lila25
    Dodał: Lila25

    Ja kwiatostany tylko suszę na herbatę.


  5. Tenia
    Dodał: Tenia - Moderator

    Nigdy nie robiłam, czytam, że warto:)

  6. Wiki73
    Dodał: Wiki73

    Nie robiłam,ale można.

  7. Bez zdjecia
    Dodał: Gienia

    W naleśnikowym cieście bardzo dobre.

  8. sowa
    Dodał: sowa

    Robię syrop z kwiatów bzu od wielu lat. Zazwyczaj robię syrop z cukru i cytryny(1l wody, 1kg cukru i sok z 3-4 cytryn). Po zagotowaniu gorącym syropem zalewam obcięte od baldachów kwiatki. Zostawiam na 24h.
    Potem filtruję i ponownie zagotowuję. Gorący syropek wlewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, odwracam i przykrywam kocykiem.
    W tym roku oprócz tradycyjnego- j.w. zrobiłam równiez z miodem lipowym. (1l wody, 1kg miodu, sok z 4 cytryn).
    Zimą będzie jako lekarstwo na przeziębienie.
    Przez okrągły rok mąż słodzi herbatkę wyłącznie tego typu syropkami ( z kwiatów czarnego bzu, z mniszka, z mięty, z melisy. Robiłam również z kwiatów lawendy... ale osobiście mi nie odpowiada.

    Na fotce piękny kwitowy baldach bzu - wymarzony na syropek lub do ciasta nalesnikowego. Kwiatki świeże i pełno tam pyłku.
    Pozdrawiam:-)***
    Pozdrawiam serdecznie.
    .

  9. anturium87
    Dodał: anturium87

    Znalazłam przepis:
    -40-45 baldachów kwiatów czarnego bzu
    -5 cytryn
    -2 litry wody
    -2 szklanki cukru
    Kwiaty oddzielić od łodyżek, zalać gorącą wodą i odstawić na 12 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie przecedzić, dodać sok z cytryn, cukier i wymieszać. Powoli podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. Przelać do wyparzonych butelek (najlepiej z ciemnego szkła). Przechowywać do roku w ciemnym pomieszczeniu.

Dodaj swój komentarz