Zapiekanka kartoflana......




Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane

1 osoba lubi to zdjęcie

Dodał: zothi
Dodano: 2012-02-29 18:59:27
Oglądany: 1534
Komentowano: 10
Oceniano: 0
Aktualna ocena:
 

10 komentarzy

  1. Ewus80
    Dodał: Ewus80

    Smacznego! Pozdrawiam serdecznie

  2. ewkawlkp
    Dodał: ewkawlkp

    to ja poproszę przepis:)

  3. karolina3831
    Dodał: karolina3831

    Ale narobiłaś smaku tą zapiekanką jutro i ja jakąś zrobie a ciebie proszę o przepis :)

  4. tercer
    Dodał: tercer

    No proszę, a ja zrobiłam dziś trochę inną do zupy pomidorowej:)

  5. maria141245
    Dodał: maria141245

    Oj dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie.
    Słonecznego dnia..

  6. wiesia163
    Dodał: wiesia163

    Witaj Zosiu..ale narobiłaś apetytu..dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam Cię serdecznie.

  7. zothi
    Dodał: zothi

    SKŁADNIKI:
    10 niedużych ziemniaków,
    3 duże cebule
    Ok. 250g boczku wędzonego (lub w zamian może być kiełbasa np. śląska)
    200g Sera żółtego
    Odrobina oleju do smażenia
    SOS:
    2 pojemniki kwaśnej śmietany
    2 jaja
    4 duże łyżki majeranku
    Sól, pieprz do smaku
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Przygotowanie:
    1°Ziemniaki całe obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
    2° Przygotować w osobnym pojemniku SOS(połączyć wszystkie składniki)
    3° na oleju podsmażyć boczek(lub kiełbasę), dodać pokrajaną cebule i smazyć razem pod pokrywką aż zmięknie,
    4° przygotować garnek żaroodporny(wysmarować wnetrze margaryną RAMA lub inną
    5° jedną warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry grube ok. 5 mm układać na dno garnka, potem warstwa boczku, zalać odroboną SOSU, położyć na to plasty sera i tak dalej warstwami układać do wykończenia składników.
    6° piec w piekarniku ok. 30-45 min. w temp. ok.150° z obiegiem, od czasu do czasu kontrolować czy wierzchnia warstwa sera nie za mocno sie dopieka, mozna zmniejszyć temp. do 130 i piec dłużej.
    Życze SMACZNEGO

  8. sylvia
    Dodał: sylvia

    Na pewno skorzystam z przepisu, wygląda bardzo smakowicie, pozdrawiam serdecznie

  9. pienkosz
    Dodał: pienkosz

    Ja też skorzystam, i zawsze można sobie odmienić i zrobić na szybko.pozdrawiam

  10. malwina
    Dodał: malwina

    pewnie pycha , ale mam wysoki cholesterol i ldl.popatrzę jeno ....pa

Dodaj swój komentarz