1 osoba lubi to zdjęcie
Zapiekanka kartoflana......
na kolacje, palce lizac!! ;)
Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: zothi
Inne zdjecia: zothi
-
Lilija...
-
Kliwia ...
-
Kliwia kwitnie znowu...
-
Słoneczniki
-
Roślina żółw -c.d. (3 miesiące)
-
ach te jeziora...
-
zachod slonca na jeziorze
-
Wczoraj ok.22:00...
-
W taką pogodę...
-
raz jeszcze..
10 komentarzy
Dodał: Ewus80 2012-02-29 19:10
Smacznego! Pozdrawiam serdecznie
Dodał: ewkawlkp 2012-02-29 20:40
to ja poproszę przepis:)
Dodał: karolina3831 2012-02-29 20:50
Ale narobiłaś smaku tą zapiekanką jutro i ja jakąś zrobie a ciebie proszę o przepis :)
Dodał: tercer 2012-03-01 01:18
No proszę, a ja zrobiłam dziś trochę inną do zupy pomidorowej:)
Dodał: maria141245 2012-03-01 09:27
Oj dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie.
Słonecznego dnia..
Dodał: wiesia163 2012-03-01 17:22
Witaj Zosiu..ale narobiłaś apetytu..dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam Cię serdecznie.
Dodał: zothi 2012-03-01 17:22
SKŁADNIKI:
10 niedużych ziemniaków,
3 duże cebule
Ok. 250g boczku wędzonego (lub w zamian może być kiełbasa np. śląska)
200g Sera żółtego
Odrobina oleju do smażenia
SOS:
2 pojemniki kwaśnej śmietany
2 jaja
4 duże łyżki majeranku
Sól, pieprz do smaku
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przygotowanie:
1°Ziemniaki całe obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
2° Przygotować w osobnym pojemniku SOS(połączyć wszystkie składniki)
3° na oleju podsmażyć boczek(lub kiełbasę), dodać pokrajaną cebule i smazyć razem pod pokrywką aż zmięknie,
4° przygotować garnek żaroodporny(wysmarować wnetrze margaryną RAMA lub inną
5° jedną warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry grube ok. 5 mm układać na dno garnka, potem warstwa boczku, zalać odroboną SOSU, położyć na to plasty sera i tak dalej warstwami układać do wykończenia składników.
6° piec w piekarniku ok. 30-45 min. w temp. ok.150° z obiegiem, od czasu do czasu kontrolować czy wierzchnia warstwa sera nie za mocno sie dopieka, mozna zmniejszyć temp. do 130 i piec dłużej.
Życze SMACZNEGO
Dodał: sylvia 2012-03-02 21:21
Na pewno skorzystam z przepisu, wygląda bardzo smakowicie, pozdrawiam serdecznie
Dodał: pienkosz 2012-03-13 10:18
Ja też skorzystam, i zawsze można sobie odmienić i zrobić na szybko.pozdrawiam
Dodał: malwina 2012-04-14 17:27
pewnie pycha , ale mam wysoki cholesterol i ldl.popatrzę jeno ....pa