2 osoby lubi to zdjęcie
Zachary i spółka :-)
Zachary, to mój zakwas żytni. Uznałam, że skoro to istota żywa, potrzebująca ciepła i karmienia, więc zasługuje na imię ;-) Gdy Zachary ma ciepło (ok. 26 stopni) i jest nakarmiony mąką żytnią i ciepłą wodą, „rozrabia” tak, że aż bąbelkuje (zdjęcie w górnym lewym rogu). I wtedy chleb pięknie wyrasta i ma dużo „oczek”. Gdy jest zimniej - nie chce mu się pracować, więc parę razy się zdarzyło, że mając wyrobione ciasto na zakwasie, musiałam dorabiać odrobinę zaczynu drożdżowego, żeby nieco mu pomóc (w dolnym prawym rogu chleb orkiszowy z dodatkiem drożdży, pozostałe dwa na samym zakwasie) ****** W lodówce Zachary jest w letargu i tak może przeżyć 2 tygodnie. Ale na wszelki wypadek trochę Zacharego zasuszyłam – w takiej postaci zakwas może przeżyć setki lat. Ogólna zasada jest taka: im zakwas starszy i częściej przerabiany, tym jest cenniejszy, bo ma większą moc wyrastania. Zachary ma już prawie rok, więc radzi sobie nieźle, ale w piekarniach z tradycjami jeden i ten sam zakwas jest hodowany przez dziesiątki lat i przekazywany z pokolenia na pokolenie. ****** Najczęściej wypiekam chleby z razowych gruboziarnistych mąk (orkisz, graham, amarantus) z dodatkiem śliwek, rodzynków, żurawiny, z sezamem, pestkami dyni i słonecznika (z pestkami to ten w górnym prawym rogu). Zaletą takiego domowego pieczywa jest to, że można puścić wodze fantazji, jeśli chodzi o dodatki. Jednym z moich hitów jest chleb a’la pizza – jest w nim papryka, podsmażona cebulka, żółty ser i bazylia. Świetny jest też pikantny chleb z czarnuszką albo nieco bardziej słodki od pozostałych, żulik z bakaliami (to ten w lewym dolnym rogu, a te żółte plamy, to ananas ;-). Planuję jeszcze w przyszłości upiec chleb marchwiowy i kapuściany ;-) ****** Chleby pieczone w domu, mimo, że bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy bardzo długo zachowują świeżość, poza tym są zdrowe i smaczne, a nic nie może równać się zapachowi, jaki unosi się w powietrzu podczas pieczenia. ****** Zachary ma młodszego brata, któremu na imię Horacy – to zakwas pszenny do wypieków pszennych, który produkuje się na bazie żytniego, a później już dokarmia mąką pszenną.
Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: Arietta
Inne zdjecia: Arietta
-
Bulwiaste róże :-)
-
Niezawodne jednoroczne
-
Idzie karawana ;-)
-
''Morelka''
-
Majowe krzewy
-
Diuna
-
Jasmin
-
Józia forever
-
Portrety róż
-
Główki z pomponami
21 komentarzy
Dodał: anturium87 2012-08-15 19:43
No to poszperałam i się dokopałam ;) będzie następny chlebek pieczony.
Pozdrawiam serdecznie :)