Jeszcze nikt nie polubił tego zdjęcia
PIGWA

Nie został dodany...
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: krokus2011
Inne zdjecia: krokus2011
-
Rodzinka w kąplecie i odpoczywa.
-
Rodzinka idzie na łowy.
-
KOBRA.
-
KOBRA.
-
PIGWA
-
Jaki bohater.
-
RÓŻA.
-
KWIAT NA DRUGI PLON
-
CYTRYNIEC
-
MIECZYK
5 komentarzy
Dodał: wiesia163 2011-09-25 10:08
Kaziku,juz zrywasz ją na przetwory? ja jeszcze nie..poczekam trochę;)pozdrawiam Cię i miłej niedzieli życzę.
Dodał: kanagaka 2011-09-25 19:20
Ładny zbiór. Będzie z tego konfitura, czy nalewka? Jedno i drugie bardzo dobre.
Pozdrawiam.
Dodał: krokus2011 2011-09-25 21:23
Witaj Wiesia.Zerwałem trochę tylko od strony południowej bardziej dojżałe na resztę trzeba ieszcze poczekać.
Mam goścja i chcę zrobić nalewkę.
****************************************************
kanagaka,a jak masz dobry przepis na konfiture z pigwy to mi podaj,ieśli to nie kłopot.
Dodał: Lila25 2011-09-30 20:30
Fakt. Dorodna pigwa. Ja jak dostaję darmowe owoce to przerabiam na nalewkę i konfiturę.
Nalewka z pigwy jak wiadomo dobra jest dopiero po sześciu m-cach.
Pozdrawiam
:)
Dodał: Lila25 2011-09-30 20:35
• 1 kg owoce pigwy
• 40 dag cukier
• 1 szklanka wody
• 1 cytryna
• 1 cukier waniliowy
Owoce umyć, osuszyć, pokroić ze skórką w cieniutkie plasterki. Usunąć gniazdka nasienne. W rondlu o grubym dnie wymieszać cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia i dodać owoce. Gotować 5 minut i odstawić na 12 godzin. Po 12 godz. ponownie smażyć do miękkości na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać sok z cytryny.
Gorącą masą napełniać wyparzone słoiki, zakręcić je i pasteryzować około 10-20 minut. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.