PIGWA




Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane

Jeszcze nikt nie polubił tego zdjęcia

Dodał: krokus2011
Dodano: 2011-09-25 09:45:08
Oglądany: 1370
Komentowano: 5
Oceniano: 0
Aktualna ocena:
 

5 komentarzy

  1. wiesia163
    Dodał: wiesia163

    Kaziku,juz zrywasz ją na przetwory? ja jeszcze nie..poczekam trochę;)pozdrawiam Cię i miłej niedzieli życzę.

  2. kanagaka
    Dodał: kanagaka

    Ładny zbiór. Będzie z tego konfitura, czy nalewka? Jedno i drugie bardzo dobre.
    Pozdrawiam.

  3. krokus2011
    Dodał: krokus2011

    Witaj Wiesia.Zerwałem trochę tylko od strony południowej bardziej dojżałe na resztę trzeba ieszcze poczekać.
    Mam goścja i chcę zrobić nalewkę.
    ****************************************************
    kanagaka,a jak masz dobry przepis na konfiture z pigwy to mi podaj,ieśli to nie kłopot.

  4. Lila25
    Dodał: Lila25

    Fakt. Dorodna pigwa. Ja jak dostaję darmowe owoce to przerabiam na nalewkę i konfiturę.
    Nalewka z pigwy jak wiadomo dobra jest dopiero po sześciu m-cach.
    Pozdrawiam
    :)

  5. Lila25
    Dodał: Lila25

    • 1 kg owoce pigwy
    • 40 dag cukier
    • 1 szklanka wody
    • 1 cytryna
    • 1 cukier waniliowy
    Owoce umyć, osuszyć, pokroić ze skórką w cieniutkie plasterki. Usunąć gniazdka nasienne. W rondlu o grubym dnie wymieszać cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia i dodać owoce. Gotować 5 minut i odstawić na 12 godzin. Po 12 godz. ponownie smażyć do miękkości na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać sok z cytryny.

    Gorącą masą napełniać wyparzone słoiki, zakręcić je i pasteryzować około 10-20 minut. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Dodaj swój komentarz