Obżarstwo czas zacząć ;-)




Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane

1 osoba lubi to zdjęcie

Dodał: Arietta
Dodano: 2012-02-15 20:31:48
Oglądany: 1586
Komentowano: 16
Oceniano: 0
Aktualna ocena:
Użytkownik wyłączył możliwość głosowania na zdjęcia w swoich galeriach 

16 komentarzy

  1. salvache
    Dodał: salvache

    smakowite chruściki ,a z obżarstwem poczekam do jutra ,pozdrawiam

  2. asinek
    Dodał: asinek

    mowilam, ze nie wyjde...najpierw piwo u Basi, teraz TAKIE chrusciki! kochana, nie wyjde do rana, byle chrustow starczylo;)))ale ładne!

  3. renata261074
    Dodał: renata261074

    Ale smakowite chruściki ,bardzo lubie i chętnie sie poczestuje pozdrawiam serdecznie :)

  4. Lila25
    Dodał: Lila25

    O....a ja przed chwilą szukałam w necie przepisu na faworki.
    Joanno...poproszę o przepis.....
    Plissss

    Poswięcę sie i będe dobra raz w roku.
    Pozdrawiam

  5. Arietta
    Dodał: Arietta

    LILUŚ - to także jest przepis z netu, tylko po mojemu zmodyfikowany.
    Składniki: 8 żółtek, pół kg mąki, niecała szklanka śmietany 18 %, 2 łyżki spirytusu, 2 łyżki cukru pudru (do środka ciasta), duża szczypta soli ;-)

    Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy do konsystencji twardego ciasta jak na makaron (gęstość korygujemy ilością śmietany). Mnie np. dziś zabrakło śmietany, więc dodałam jogurtu bałkańskiego i też wyszło.

    Najpierw wygniatamy kulę ciasta ręcznie przez 15 minut, a następnie wybijamy wałkiem (15 minut). Zresztą, im dłużej tym lepiej.

    Ciasto dzielimy na 4 części, bo im mniejsze placki mamy, tym cieniej uda się je rozwałkować. A chodzi o to, żeby były naprawdę cieniutkie, bo to jest warunek kruchości faworków.

    Teraz wycinamy radełkiem długie romby, przekładamy przez nacięcie pośrodku i układamy na tacy (właściwa konsystencja ciasta nie powinna wymagać podsypywania mąką).

    Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym smalcu z obu stron dość krótko - nie mogą się zbytnio zarumienić, choć ja akurat nie lubię takich, co wyglądają na surowe ;-)

    Osączamy faworki na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu, a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. POWODZENIA!

  6. SONY554
    Dodał: SONY554

    Pięknie apetyczne chruściki ,jutro sam upiekę tak mam ochotę ;)Pozdrawiam.

  7. Lila25
    Dodał: Lila25

    SUPER...
    Dziękuje za przepis.
    Moje doświadczenie jest na poziomie "0",
    więc każda wskazówka jest na wagę złota.

    Ano do jutra....
    Miłego wieczoru.

  8. Tenia
    Dodał: Tenia - Moderator

    Wnuczęta są u mnie na feriach, więc połączę zabawę z wypiekami, no i obżarstwem. Twoje faworki wyglądają przepysznie. cieplutko pozdrawiam

  9. krab42
    Dodał: krab42

    A ja muszę obejść się smakiem, bo gdybym upiekła zjadłabym prawie wszystko! A ja staram się dietę stosować:)
    Ciężko mi z tym, ale MUSZĘ!!!
    Smacznego wszystkim życzę:)

  10. KrystianG
    Dodał: KrystianG

    Prosze! Dajcie żyć :) tak mi slinka cieknie :D :)

Dodaj swój komentarz