Moja Kolekcja




Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane

Jeszcze nikt nie polubił tego zdjęcia

Dodał: grazia5201
Dodano: 2013-08-28 08:57:23
Oglądany: 1325
Komentowano: 16
Oceniano: 0
Aktualna ocena:
Użytkownik wyłączył możliwość głosowania na zdjęcia w swoich galeriach 

16 komentarzy

  1. kanagaka
    Dodał: kanagaka

    O, to bardzo miłe, jest prześliczny.
    Pozdrawiam serdecznie.

  2. Bez zdjecia
    Dodał: Nastusia

    Zupełnie mnie nie dziwi Twoja reakcja.Jest śliczniutki:)Pozdrawiam serdecznie.

  3. Bez zdjecia
    Dodał: floks

    Kolorek mniam mniam ;) nie wiem dlaczego jeszcze nie mam takiego :( Ale wszystko można nadrobić :) :)

  4. Gosiczka1
    Dodał: Gosiczka1

    Ale zrobił piękną niespodziankę :)

  5. jaga51
    Dodał: jaga51

    Cudeńko,aż zwielokrotniłaś to szczęście na zdjęciu! U mnie też ma pączki:)

  6. myszaf
    Dodał: myszaf

    Wow! Jest cudny! KOlor ma niesamowity, jest niezwykły! Pozdrawiam:)

  7. DankaSammel
    Dodał: DankaSammel

    Przez miesiąc tak szybko urósł ze ma kwiatuszki. Piękny ma kolorek. Grażynko Ty chyba czarujesz te kwiatki że tak szybko zakwitły .bo moje mają na razie tylko listki.
    Pozdrawiam serdecznie.

  8. grazia5201
    Dodał: grazia5201

    Danusiu, dogadzam im :) Dostają wywar z pokrzyw i raz w tygodniu nawóz do kwitnących :)
    Od 2-go lipca to prawie dwa miesiące :)

  9. Wiki73
    Dodał: Wiki73

    Jest wspaniały i ten kolor,ja mam jeden fiołek i nie mogę sprawić by zakwitł.
    Twoja kolekcja fiołków i skrętników jest cudna.
    Graziu czy masz jakąś proporcje na ten wywar z pokrzyw-może zdradzisz-pozdrawiam.

  10. grazia5201
    Dodał: grazia5201

    Proszę bardzo :) Przepis podał Świat Kwiatów:
    Wywar z pokrzywy.

    Do przygotowania wywaru z pokrzywy używamy świeżych liści rośliny, które zbieramy z egzemplarzy, które jeszcze nie zakwitły. Przykładowo kilogram liści pokrzywy powinien być zalany dziesięcioma litrami wody i gotowany przez około pół godziny. Wywar należy stosować po rozcieńczeniu z wodą. Pomaga on zwalczać takie choroby jak mączniak, szara pleśń oraz choroby pędów.

    Wyciąg z pokrzywy.

    Kilogram świeżych pokrzyw, które nie zdążyły jeszcze zakwitnąć zalewa się dziesięcioma litrami wody i odstawia do fermentacji na pół doby lub dobę. Nie rozcieńczony preparat doskonale nadaje się do walki z mszycami oraz przędziorkami.

    Gnojówka.

    Gnojówkę, również przygotowuje się z około kilograma świeżych pokrzyw, które zalewa się dziesięcioma litrami wody i dodaje się około trzydziestu deko mączki dolomitowej.
    Z gnojówki można korzystać, gdy skończy fermentować, wtedy nie pieni się i ciemnieje. Fermentacja jest tym szybsza im wyższa jest temperatura, trwa ona około trzech tygodni.
    Zanim zastosujemy preparat musimy go rozcieńczyć z wodą. Gnojówka jest bogata w takie składniki mineralne, jak: żelazo, wapń i azot.

    Preparatem nawozi się między innymi ogórki, kapustę oraz pomidory. Nie wolno stosować go do nawożenia fasoli, czosnku, grochu oraz cebuli. Poza tym gnojówkę możemy wykorzystać, także do nawożenia drzew owocowych, bylin oraz kwiatów jednorocznych.
    Podlewając kompost nierozcieńczoną gnojówką przyśpieszymy rozkład materii organicznej.


    Jeżeli stosując gnojówkę chcemy ustrzec się ataku szkodników oraz chorób grzybowych, na przykład zgnilizny to powinniśmy podlewać ziemię preparatem na początku wiosny.
    W momencie, gdy tworzymy gnojówkę, warto jest czymś przykryć pojemnik z nią, przede wszystkim dlatego, aby nie wpadły do niego małe zwierzęta oraz, żeby nie przyjemny zapach nie rozchodził się po całym ogrodzie.

    Zamiast świeżych pokrzyw do preparatów można, również użyć suszonych roślin, których należy zastosować około dwudziestu deko.

    Zbiór pokrzyw.

    Pędy pokrzyw powinniśmy zbierać wiosną i latem, przed kwitnieniem.

Dodaj swój komentarz