Jeszcze nikt nie polubił tego zdjęcia
żółte słoneczne kwiaty słonecznik bulwiasty

Podobnie jak ziemniaki, topinambur tworzy podziemne rozłogi, na końcach których tworzą się jadalne bulwy o białoróżowym lub kremowo różowym zabarwieniu i nieregularnym kształcie. Gdy części nadziemne zaczynają zamierać po pierwszych przymrozkach, wtedy można zebrać wartościowe bulwy, czyli od listopada do końca kwietnia, a więc w okresie kiedy trudno o świeże warzywa. Są przepyszne i smakują wyśmienicie - to raj dla smakosza. Nadają się do pieczenia, gotowania i smażenia, a ich smak po ugotowaniu porównywalny jest do słodkawych ziemniaków. Na surowo mają orzechowy aromat i wykorzystywane są do przyrządzania wykwintnych surówek. Liście także są jadalne, mogą być przyrządzane podobnie jak szpinak. Wiosną można zbierać także młode pędy topinamburu, które przygotowane podobnie jak szparagi są wielkim rarytasem. Bulwy topinambura polecane są w diecie diabetyków, bo zawierają inulinę bezpieczną dla cukrzyków. Taka ciekawostka o tym ozdobnym kwiatku.
Ostatnio dodane
0 komentarzy