Na największej wyspie Niemiec Rugii, rokitnik jest wykorzystywany jako źródło witaminy C, E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D ...
Robi się z niego sok, konfitury, przeciery, podczas gotowania witamina C nie ulega rozkładowi (jak w owocach innych roślin), gdyż rokitnik nie posiada enzymów rozkładających tę witaminę... ;-)
3 komentarzy
Dodał: wiesia163 2011-09-05 16:40
Witam;)każda z pór roku ma swoje uroki..ładna fotka,na której już widac jesień;)pozdrawiam cieplutko.
Dodał: renata261074 2011-09-05 21:56
Piękny rokitniki pozdrawiam;)
Dodał: maja555 2011-09-20 19:06
Na największej wyspie Niemiec Rugii, rokitnik jest wykorzystywany jako źródło witaminy C, E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D ...
Robi się z niego sok, konfitury, przeciery, podczas gotowania witamina C nie ulega rozkładowi (jak w owocach innych roślin), gdyż rokitnik nie posiada enzymów rozkładających tę witaminę... ;-)