Teresce - Tercerkowi - Głóg dobry dla serca!




Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane

1 osoba lubi to zdjęcie

Dodał: elka
Dodano: 2011-10-15 17:55:29
Oglądany: 2037
Komentowano: 5
Oceniano: 0
Aktualna ocena:
 

5 komentarzy

  1. allicja
    Dodał: allicja

    ale jak lub w jakiej postaci je jeść ???
    może jakaś herbatka głogowa ???
    pozdrawiam serdecznie

  2. kanagaka
    Dodał: kanagaka

    Wiedziałam o tym, że głóg ma działanie lecznicze, ale mam podobne pytanie jak Ala.
    Serdecznie pozdrawiam.

  3. elka
    Dodał: elka

    Ja jadam prosto z drzewa:)
    Można je suszć najpierw w podwyższonej temperaturze, później dosusza się je w temperaturze ok. 50ºC.
    Łyżkę owoców zalewamy szklanką zimnej wody i trzymamy na wolnym ogniu do momentu wrzenia. Gotujemy 2 min, następnie odstawiamy na 10 min do naciągnięcia. Przygotowany odwar pijemy w ciągu dnia w 2-3 porcjach.
    Są też gotowe herbatki, tabletki...
    Dużo zdrówka!

  4. basia57
    Dodał: basia57

    Elka, jadałam go w dzieciństwie, gdy mieszkałam na wsi. Moja babcia nazywała głóg " babie zęby",
    być może to regionalna nazwa.
    Tereniu dużo zdrówka!
    Pozdrawiam serdecznie:)

  5. tercer
    Dodał: tercer

    Dzięki Elu:)))Tylko w mojej okolicy jakoś nie modę spotkać tego głogu:)))

Dodaj swój komentarz