2 osoby lubi to zdjęcie
syrop i lemoniada lawendowa idealna na upały!
Syrop: szklanka wody, szklanka cukru (u mnie pół szklanki cukru), pół szklanki suszonej (u mnie świeża) lawendy, sok z połowy cytryny. Wykonanie: wodę z cukrem gotować 10 minut, dodać kwiaty lawendy i sok z cytryny - gotować 5 minut. Ostudzić i przelać np. do butelki. Lemoniada: wystarczy 1-2 łyżki syropu na szklankę wody. Można dodać lodu i listek mięty. Sprawdzone dzisiaj i wyszło tak fantastycznie, że musiałam się tym z Wami podzielić :) Dajcie znać jak ktoś zrobi :)
Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: netii79
Inne zdjecia: netii79
-
lato, lato......................
-
kartka z kalendarza - lipiec
-
łąki pięknie ukwiecone
-
bieszczadzkie pozdrowienia
-
kartka z kalendarza - czerwiec
-
Kartka z kalendarza - MAJ
-
śnieg jej nie zaszkodził
-
serce się kraje!!!!!!!
-
Wesołych Świąt dla Wszystkich!
-
kartka z kalendarza - kwiecień
11 komentarzy
Dodał: Joanna94 2016-07-02 14:29
Dobry pomysł na letnie upały :) Idę robić syrop :)! Pozdrawiam
Dodał: Wiki73 2016-07-02 14:38
Chętnie bym wypróbowała,ale nie mam lawendy...wierzę na słowo,że pyszne-pozdrawiam.
Dodał: netii79 2016-07-02 14:41
możesz kiedyś spróbować z suszoną, kupić ją można w aptece lub sklepie ziołowym :)
Dodał: panka - Moderator 2016-07-02 14:51
Ale mi narobiłaś apetytu:) Kolorek też ma piękny, oczywiście lawendowy. Anetko, jak zmierzyć pół szklanki świeżej lawendy ? Ciętą ? Naiwne pytanie, ale naprawdę nie wiem . Pozdrawiam serdecznie, zabieram fotkę i przepis :)
Dodał: netii79 2016-07-02 15:23
Aniu, lawenda ma być obrana, same kwiatki, tak jak na zdjęciu w lewym górnym rogu, trochę kiepsko widać ;)
Dodał: panka - Moderator 2016-07-02 15:27
Dziękuję :) Fotka jest wyraźna, tylko ja jakaś roztrzepana :))
Dodał: Tenia - Moderator 2016-07-02 16:58
Syrop na pewno świetny ale fazy przyrządzania na kolażu mnie urzekły:) pozdrawiam Anetko
Dodał: katkak 2016-07-02 18:38
dzięki Anetko za podpowiedź, muszę spytać Mamy czy mogę jej podebrać troszkę lawendy, pozdrawiam;-)
Dodał: jaga51 2016-07-02 23:24
W samą porę, póki jeszcze lawenda kwitnie. Wypróbuję:)
Dodał: kanagaka 2016-07-04 22:43
Och, na pewno wspaniały na upał i pyszny. Niestety, nie mam lawendy, u mnie jakoś nie chce rosnąć, kilka razy próbowałam.
Pozdrawiam serdecznie:)
Dodał: Basik 2016-07-07 21:10
Super! Dzięki za przepis Anetko:)
Dodał: myszaf 2016-07-09 14:11
nie wiem jak smakuje, ale wygląda bosko :)