1 osoba lubi to zdjęcie
Podbiał pospolity...
Podbiał pospolity... pospolity był w Polsce. Zbierałm go z babcią suszyłam i zimą było jak znalazł - lekarstwo na przeziebienia. Tu niestety nie jest pospolity - spotykam go niezwykle rzadko - ale wczoraj go spotkałam:-)
Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: sowa
Inne zdjecia: sowa
-
Magnolie...
-
Za tydzień u mnie będzie po wiośnie....
-
Spieszmy się kochać...
-
jesienne pęknoty...
-
Witam ciepło - pomimo jesiennych chłodów:)
-
Gratuluję Jubileuszu!
-
Róże... ...
-
Rhododendrony...
-
"ryż, mydło i powidło":-)***
-
piwonie...
6 komentarzy
Dodał: cizio 2017-03-14 08:33
O tej porze roku każde kwitnienie sprawia radość, a taki słoneczny kolor szczególnie,
pozdrawiam wiosennie
Dodał: Wiki73 2017-03-14 10:08
Mam w okolicy takie miejsce gdzie rośnie go dość dużo,ale u mnie jeszcze nie kwitnie-pozdrawiam Zosiu.
Dodał: panka - Moderator 2017-03-14 11:54
Kiedyś rosły obficie i u mnie, niestety ktoś wpadł na pomysł zmiany nadwarciańskiego terenu. Nie ma już podbiału, nie ma i innych roślinek. Pogodnego wtorku.
Dodał: anturium87 2017-03-14 17:02
Radosne słoneczka :) dzisiaj spotkałam całe poletko. Czy mogę prosić o podanie receptury na lekarstwo na przeziebienie?
Pozdrawiam serdecznie
Dodał: sowa 2017-03-14 21:00
Witaj Olu:-)* Podbiał zerwany wraz z łodyżkami należy ususzyć tak jak to się robi z ziołami. Zima zaparzyć herbatkę. Można też zrobić syropek: kwiaty podbiału z łodyżkami układać w słołu warstwami (warstwy naprzemian przesypując je cukrem - każdą warstwę ubijać). Słój szczelnie zkręcić... przechowywać w ciemnym i ciepłym miejscu. Dodam, że zpaparzoną herbatkę z podbiału mozna też wykorzystać jako tonik na trądzik. Pozdrawiam serdecznie:-)*** Ps. Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę tego podbiału... ja juz bym zrobiła z niego nalewke leczniczą... tak eksperymentalnie:-)))
Dodał: kanagaka 2017-03-14 19:58
Urocze są te wczesnowiosenne słoneczka. U mnie jeszcze nie kwitnie, ale sporo go rośnie w parku i na łąkach.
Pozdrawiam serdecznie:)
Dodał: anturium87 2017-03-15 17:53
Dziękuję za przepis. Postaram się zrobić w najbliższym czasie. Pozdrawiam