8 osób lubi to zdjęcie
pierogi na wigilię ................

Dziś zrobiłam 45 takich pierogów - niby tradycyjnych, jednak różnią się od tych nam znanych. Zamiast ciasta pierogowego robię ciasto jak na kopytka. FARSZ : grzyby suszone ugotować i przemielić. Kapustę kiszoną ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Cebulkę drobno pokrojoną podsmażyć na oleju. Całość wymieszać doprawiając solą, pieprzem i maggi. CIASTO podobne jak na kopytka : ziemniaki ugotowane przemielić dodać mąkę, sól i jajo, zarobić szybko i sprawnie ciasto, gdyż może „rosnąć”. Formować pierogi. Następnie obgotować w osolonej wodzie, mieszając aby nie posklejały się. Schłodzić i obsuszyć. Przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Podawać podsmażane na chrupko na oleju. Te pierogi wychodzą duże około 8-9 cm, ale są za to smaczne i wyjątkowo syte.
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: allicja
Inne zdjecia: allicja
-
małe co nieco w konarach jaśminowca
-
szczypiorek
-
kosaciec
-
mrozy
-
rannik zimowy
-
goryczka chińska
-
krokus jesienny
-
naradka rojnikowa
-
rojnik ogrodowy
-
Rozchodnik sinolistny
22 komentarzy
Dodał: anturium87 2011-12-20 18:43
przepis mam i jutro wypróbuję. Wyglądają smakowicie, a można z barszczem je podawać?
Dodał: MOKAINA 2011-12-20 19:03
Ja wigilię spędzam poza domem , ale przepis dodałam do ulubionych i wykorzystam go przy najbliższej okazji. Pozdrawiam serdecznie.
Dodał: wiesia163 2011-12-20 19:03
Apetycznie wyglądają i pięknie już świątecznie udekorowane;)pozdrawiam serdecznie Alu i przyjemnego wieczornego odpoczynku życzę,bo dzionek miałaś pracowity przy lepieniu pierogów:-)
Dodał: allicja 2011-12-20 19:04
Olu - oczywiście, że można
ale ja najpierw podaję barszczyk z uszkami, następnie rybę smażoną z pieczarkami i dopiero te pierogi - taka u mnie kolej
pozdrawiam
Dodał: SONY554 2011-12-20 19:23
Wyglądają super apetycznie ;D! Pozdrawiam ,miłego wieczoru życzę.
Dodał: majka190382 2011-12-20 19:48
Apetycznie Alu to wygląda.Twoje pierozki to takie troszke litewskie danie.Dla mnie znane jako ,,kakory",czesto na wakacjach takie jadam,ale jest to takie ciasto same,tylko z samymi suszonymi,gotowanymi,potem mielonymi grzybami lub z soczewica,potocznie zwane soczewiaki ...Smacznego Alu,bo ja wiem ze napewno pysznie jest u Ciebie
Dodał: kanagaka 2011-12-20 19:48
Wygląd mają tak apetyczny, aż mi zapachniały.
Z takiego ciasta robiłam czasami placuszki /tylko smażone/ polewane sosem grzybowym, oczywiście z grzybkami.
Serdecznie Ciebie Alu pozdrawiam.
Dodał: Wiesia 2011-12-20 20:15
Bardzo apetyczne muszą byc te pierozki pozdraiwma.
Dodał: mieszkanko1 2011-12-20 20:39
Ależ to smakowicie wygląda"miam,miam",życzę smacznego,pozdrawiam serdecznie;)
Dodał: netii79 2011-12-20 20:42
U mnie nie ma na wigilii pierogów, ale wyglądają wyjątkowo i na pewno przepis wart wypróbowania :)