8 osób lubi to zdjęcie
pierogi na wigilię ................
Dziś zrobiłam 45 takich pierogów - niby tradycyjnych, jednak różnią się od tych nam znanych. Zamiast ciasta pierogowego robię ciasto jak na kopytka. FARSZ : grzyby suszone ugotować i przemielić. Kapustę kiszoną ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Cebulkę drobno pokrojoną podsmażyć na oleju. Całość wymieszać doprawiając solą, pieprzem i maggi. CIASTO podobne jak na kopytka : ziemniaki ugotowane przemielić dodać mąkę, sól i jajo, zarobić szybko i sprawnie ciasto, gdyż może „rosnąć”. Formować pierogi. Następnie obgotować w osolonej wodzie, mieszając aby nie posklejały się. Schłodzić i obsuszyć. Przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Podawać podsmażane na chrupko na oleju. Te pierogi wychodzą duże około 8-9 cm, ale są za to smaczne i wyjątkowo syte.
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: allicja
Inne zdjecia: allicja
-
pokrzywiec szorstkowłosy ...
-
firletka chalcedońska ...
-
paciorecznik ...
-
szczawik deppego ...
-
sarenka ...
-
jeżówka ...
-
lantana ...
-
mak pełny ...
-
kliwia ...
-
komonica plamista ...
22 komentarzy
Dodał: utsu 2011-12-28 20:10
Kto by pomyślał, że mogą być tak wdzięcznym tematem. Ciekawy pomysł :)
Dodał: ania1976 2011-12-29 18:15
Przepis już zabrałam,z pewnością skorzystam.Ja lepię takie tradycyjne w dużej ilości,bo moje łasuchy je uwielbiają.Pozdrawiam serdecznie:)