8 osób lubi to zdjęcie
pierogi na wigilię ................

Dziś zrobiłam 45 takich pierogów - niby tradycyjnych, jednak różnią się od tych nam znanych. Zamiast ciasta pierogowego robię ciasto jak na kopytka. FARSZ : grzyby suszone ugotować i przemielić. Kapustę kiszoną ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Cebulkę drobno pokrojoną podsmażyć na oleju. Całość wymieszać doprawiając solą, pieprzem i maggi. CIASTO podobne jak na kopytka : ziemniaki ugotowane przemielić dodać mąkę, sól i jajo, zarobić szybko i sprawnie ciasto, gdyż może „rosnąć”. Formować pierogi. Następnie obgotować w osolonej wodzie, mieszając aby nie posklejały się. Schłodzić i obsuszyć. Przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Podawać podsmażane na chrupko na oleju. Te pierogi wychodzą duże około 8-9 cm, ale są za to smaczne i wyjątkowo syte.
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: allicja
Inne zdjecia: allicja
-
konwalia majowa
-
rozchodnik okazały
-
chaber górski
-
trawa
-
krokusy
-
Dąbrówka rozłogowa
-
Skalnica arendsa
-
niezapominajki są to kwiaty z bajki
22 komentarzy
Dodał: allicja 2011-12-20 20:43
Majeczko - masz rację
ja ten przepis odziedziczyłam po mamie
a ona pochodziła z Wilna ! więc pasowałoby
pozdrawiam
Dodał: Arietta 2011-12-20 21:24
Cudnie pokazałaś, Aluś wszystkie etapy powstawania tych rumianych rarytasów. Farsz robię indentycznie, jednak ciasto robię tradycyjne - bez ziemniaków, bo lubię gdy pieróg jest mniej ciagnący, a bardziej twardy. Za to kopytka i kluski śląskie robię według podobnego przepisu :-) Podobnie jak Ty robię zapas z obgotowanych i zamrożonych pierogów na później :-) Pozdrawiam cieplutko!
Dodał: Tenia - Moderator 2011-12-20 21:45
Alu, u Ciebie , to już tylko siadać i świętować, ja zrobiłam już śledzie wg przepisu anturium87, jest na blogu, Twój przepis też wypróbuję, gdyż bardzo lubię smażone kopytka, a to takie samo ciasto. cieplutko pozdrawiam
Dodał: Lila25 2011-12-20 21:48
Najlepsze przepisy to te sprawdzone.
Na Święta mam już porobione.
Ale np.w innym terminie można wypróbować Twój przepis.
Dla mnie są nowością.
Pozdrawiam.
Dodał: Basik 2011-12-20 21:59
Zapisałam do ulubionych, podoba mi się przepis, a w tym roku na święta go nie wykorzystam już (menu zaplanowane).
Dzięki Alu:)
Dodał: zosia544 2011-12-20 22:29
wygladaja bardzo apetycznie Alu Twoje pierozki skorzystam z przepisu - pozdrowienia
Dodał: LidkaB 2011-12-20 23:22
Pierożki wyglądają bardzo apetycznie,przepis już mam i zrobię te pierożki.Alicjo pozdrawiam gorąco.
Dodał: katkak 2011-12-21 12:29
oj iście świąteczny widok;-) dzięki takim widokom zaczynam czuć święta,pozdrawiam;-)
Dodał: allicja 2011-12-21 18:39
Teniu - wykorzystałam ten przepis Anturium87 na śledziki - właśnie dziś zrobiłam
zalewa mi bardzo odpowiada - lubię ten posmak
pozdrawiam serdecznie
Dodał: mon3016 2011-12-26 07:58
hmmmmmmmmmmmm.ciekawe jak smakuja bo kopytka uwielbiam.i jeszcze podsmazane ,ślinka mi cieknie-musze wybrobowac.ja robiłam pierogi tradycyjne z kapusta i grzybami 50 sztuk