1 osoba lubi to zdjęcie
Od razu dwa ziółka :)
Z lewej Estragon, z prawej Szałwia lekarska.
Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: jaga51
Inne zdjecia: jaga51
-
Trawka w roli głównej :)
-
Zaświeciło dzisiaj słoneczko :)
-
Dalie wciąż na posterunku :)
-
Mahonia pośrednia WINTER SUN
-
Chryzantemy próbują zaistnieć :)
-
Budleja nadal kwitnie :)
-
Złocień arktyczny
-
Takie dziś znalazłam :)
-
Dobrej nocki :)
-
Zrobiłam sobie prezencik :)
6 komentarzy
Dodał: panka - Moderator 2019-02-03 18:29
Nie wiem na co jest estragon, ale szałwią płukałam buźkę po zębie ropniaku.
Dodał: jaga51 2019-02-03 18:37
"Roślina lecznicza – najczęściej stanowi składnik mieszanek ziołowych. Surowiec zielarski: ziele estragonu (Herba Dracunculi), w jego skład wchodzą olejki eteryczne do 0,8% (m.in. estragol), gorycze, garbniki, karoteny i dużo soli mineralnych, w tym jod[5]. Działanie: lekko moczopędne; wzmaga wydzielanie soków trawiennych i uzupełnia braki witaminy A[6]. Stosuje się go przy kuracjach wzmacniających, przy braku apetytu lub też przy zaburzeniach żołądkowych." Wikipedia Właściwie wszystkie stosowane w kuchni ziółka oprócz walorów smakowych mają jakieś zdrowotne -a to żółciopędne, a to poprawiające trawienie i tak dalej :)
Dodał: kanagaka 2019-02-03 18:35
Estragon często używam jako przyprawę, a szałwię leczniczo od czasu, do czasu:)
Dodał: myszaf 2019-02-03 18:41
szałwia niezastąpiona nawet przy bólu gardła :) estragon jako walory smakowe :)
Dodał: panka - Moderator 2019-02-03 18:43
Poprawia apetyt. . . . . będę go omija, bo i tak krasnoludki w nocy zszywają mi portki :)))
Dodał: Tenia - Moderator 2019-02-03 19:02
Mam obie, ale nie pozwalam zakwitnąć estragonowi, uczula.
Dodał: jaga51 2019-02-03 20:45
Jak wszystkie bylice. Tych pospolitych niestety nie da się poskromić.
Dodał: latortueverte 2019-02-03 19:39
Z szałwii czasami korzystam. Całkiem ozdobna z niej roślinka.
Dodał: jaga51 2019-02-03 20:47
Lecznicza, ale przyprawowa także. Świetnie się komponuje z wieprzowiną. Co roku suszę zioła i robię własne prowansalskie. Ona też się do nich załapuje.