Od razu dwa ziółka :)




Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane

1 osoba lubi to zdjęcie

Dodał: jaga51
Dodano: 2019-02-03 18:25:53
Oglądany: 2594
Komentowano: 6
Oceniano: 0
Aktualna ocena:
Użytkownik wyłączył możliwość głosowania na zdjęcia w swoich galeriach 

6 komentarzy

  1. panka
    Dodał: panka - Moderator

    Nie wiem na co jest estragon, ale szałwią płukałam buźkę po zębie ropniaku.

    • jaga51
      Dodał: jaga51

      "Roślina lecznicza – najczęściej stanowi składnik mieszanek ziołowych. Surowiec zielarski: ziele estragonu (Herba Dracunculi), w jego skład wchodzą olejki eteryczne do 0,8% (m.in. estragol), gorycze, garbniki, karoteny i dużo soli mineralnych, w tym jod[5]. Działanie: lekko moczopędne; wzmaga wydzielanie soków trawiennych i uzupełnia braki witaminy A[6]. Stosuje się go przy kuracjach wzmacniających, przy braku apetytu lub też przy zaburzeniach żołądkowych." Wikipedia Właściwie wszystkie stosowane w kuchni ziółka oprócz walorów smakowych mają jakieś zdrowotne -a to żółciopędne, a to poprawiające trawienie i tak dalej :)

  2. kanagaka
    Dodał: kanagaka

    Estragon często używam jako przyprawę, a szałwię leczniczo od czasu, do czasu:)

  3. myszaf
    Dodał: myszaf

    szałwia niezastąpiona nawet przy bólu gardła :) estragon jako walory smakowe :)

  4. panka
    Dodał: panka - Moderator

    Poprawia apetyt. . . . . będę go omija, bo i tak krasnoludki w nocy zszywają mi portki :)))

  5. Tenia
    Dodał: Tenia - Moderator

    Mam obie, ale nie pozwalam zakwitnąć estragonowi, uczula.

    • jaga51
      Dodał: jaga51

      Jak wszystkie bylice. Tych pospolitych niestety nie da się poskromić.

  6. Bez zdjecia
    Dodał: latortueverte

    Z szałwii czasami korzystam. Całkiem ozdobna z niej roślinka.

    • jaga51
      Dodał: jaga51

      Lecznicza, ale przyprawowa także. Świetnie się komponuje z wieprzowiną. Co roku suszę zioła i robię własne prowansalskie. Ona też się do nich załapuje.

Dodaj swój komentarz