Jeszcze nikt nie polubił tego zdjęcia
Moja Kolekcja
Tak mnie dzisiaj przywitał skrętniczek, którego sadzonkę dostałam 2-go lipca br od Ani159 :) Jestem cała w skowronkach :)
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: grazia5201
Inne zdjecia: grazia5201
-
Moja Kolekcja
-
Moja Kolekcja
-
Moja Kolekcja
-
Moja Kolekcja
-
Moja Kolekcja
-
Moja Kolekcja
-
Moja Kolekcja
-
Moja Kolekcja
-
Moja Kolekcja
-
Moja Kolekcja
16 komentarzy
Dodał: kanagaka 2013-08-28 09:04
O, to bardzo miłe, jest prześliczny.
Pozdrawiam serdecznie.
Dodał: Nastusia 2013-08-28 09:07
Zupełnie mnie nie dziwi Twoja reakcja.Jest śliczniutki:)Pozdrawiam serdecznie.
Dodał: floks 2013-08-28 09:18
Kolorek mniam mniam ;) nie wiem dlaczego jeszcze nie mam takiego :( Ale wszystko można nadrobić :) :)
Dodał: Gosiczka1 2013-08-28 09:39
Ale zrobił piękną niespodziankę :)
Dodał: jaga51 2013-08-28 10:13
Cudeńko,aż zwielokrotniłaś to szczęście na zdjęciu! U mnie też ma pączki:)
Dodał: myszaf 2013-08-28 11:13
Wow! Jest cudny! KOlor ma niesamowity, jest niezwykły! Pozdrawiam:)
Dodał: DankaSammel 2013-08-28 12:35
Przez miesiąc tak szybko urósł ze ma kwiatuszki. Piękny ma kolorek. Grażynko Ty chyba czarujesz te kwiatki że tak szybko zakwitły .bo moje mają na razie tylko listki.
Pozdrawiam serdecznie.
Dodał: grazia5201 2013-08-28 13:48
Danusiu, dogadzam im :) Dostają wywar z pokrzyw i raz w tygodniu nawóz do kwitnących :)
Od 2-go lipca to prawie dwa miesiące :)
Dodał: Wiki73 2013-08-28 15:48
Jest wspaniały i ten kolor,ja mam jeden fiołek i nie mogę sprawić by zakwitł.
Twoja kolekcja fiołków i skrętników jest cudna.
Graziu czy masz jakąś proporcje na ten wywar z pokrzyw-może zdradzisz-pozdrawiam.
Dodał: grazia5201 2013-08-28 15:53
Proszę bardzo :) Przepis podał Świat Kwiatów:
Wywar z pokrzywy.
Do przygotowania wywaru z pokrzywy używamy świeżych liści rośliny, które zbieramy z egzemplarzy, które jeszcze nie zakwitły. Przykładowo kilogram liści pokrzywy powinien być zalany dziesięcioma litrami wody i gotowany przez około pół godziny. Wywar należy stosować po rozcieńczeniu z wodą. Pomaga on zwalczać takie choroby jak mączniak, szara pleśń oraz choroby pędów.
Wyciąg z pokrzywy.
Kilogram świeżych pokrzyw, które nie zdążyły jeszcze zakwitnąć zalewa się dziesięcioma litrami wody i odstawia do fermentacji na pół doby lub dobę. Nie rozcieńczony preparat doskonale nadaje się do walki z mszycami oraz przędziorkami.
Gnojówka.
Gnojówkę, również przygotowuje się z około kilograma świeżych pokrzyw, które zalewa się dziesięcioma litrami wody i dodaje się około trzydziestu deko mączki dolomitowej.
Z gnojówki można korzystać, gdy skończy fermentować, wtedy nie pieni się i ciemnieje. Fermentacja jest tym szybsza im wyższa jest temperatura, trwa ona około trzech tygodni.
Zanim zastosujemy preparat musimy go rozcieńczyć z wodą. Gnojówka jest bogata w takie składniki mineralne, jak: żelazo, wapń i azot.
Preparatem nawozi się między innymi ogórki, kapustę oraz pomidory. Nie wolno stosować go do nawożenia fasoli, czosnku, grochu oraz cebuli. Poza tym gnojówkę możemy wykorzystać, także do nawożenia drzew owocowych, bylin oraz kwiatów jednorocznych.
Podlewając kompost nierozcieńczoną gnojówką przyśpieszymy rozkład materii organicznej.
Jeżeli stosując gnojówkę chcemy ustrzec się ataku szkodników oraz chorób grzybowych, na przykład zgnilizny to powinniśmy podlewać ziemię preparatem na początku wiosny.
W momencie, gdy tworzymy gnojówkę, warto jest czymś przykryć pojemnik z nią, przede wszystkim dlatego, aby nie wpadły do niego małe zwierzęta oraz, żeby nie przyjemny zapach nie rozchodził się po całym ogrodzie.
Zamiast świeżych pokrzyw do preparatów można, również użyć suszonych roślin, których należy zastosować około dwudziestu deko.
Zbiór pokrzyw.
Pędy pokrzyw powinniśmy zbierać wiosną i latem, przed kwitnieniem.