Jeszcze nikt nie polubił tego zdjęcia
Roślina na zdjeciu: |
---|
Kolendra, kolendra siewna |
Bardzo dużo używam w kuchni wszelkich ziół. W tym roku postawiałam na kolendrę, ma fantastyczny zapach, ale trochę przytłaczający (jeśli chodzi o świeże listki, zielone), teraz czekam na dojrzałe nasiona, które są delikatniejsze w smaku :) Używam też dużo pokrzywy - jest smaczna i bardzo, bardzo zdrowa :) Polecam spróbować.
Jeszcze nikt nie polubił tego zdjęcia
Roślina na zdjeciu: |
---|
Kolendra, kolendra siewna |
14 komentarzy
Dodał: BUGAJ11a 2012-07-17 11:03
Pokrzywę...mam spróbować :)
Jakoś mnie jej parzące właściwości zniechęcają...ale ty wcinaj na zdrowie :)
A kolendrę bardzo lubie :)
Pozdrawiam ;)
Dodał: kanagaka 2012-07-17 11:07
Kwiatuszki są śliczne, ich motylkowaty wykrój przypomina trochę lobelię.
Również używam sporo ziół i mam je na balkonie, ale niestety, nie odpowiada mi smak świeżej kolendry. A pokrzywę jak przygotowujesz Anetko?
Serdecznie Ciebie pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Dodał: netii79 2012-07-17 11:07
Kasiu, wystarczy sparzyć młode listki (sekunda wystarczy), a ja sobie suszę pokrzywę - nic nie parzy ;)
Dodał: netii79 2012-07-17 11:12
Krysiu, pokrzywę zbieram świeże (młode) listki i w całości przelewam wrzątkiem, to wystarczy. A na zimę suszę. Jest bardzo dobra dla naszego organizmu!
Dodał: kanagaka 2012-07-17 11:26
Dziękuję Anetko, ale tę sparzoną dodajesz do surówek, czy samą jesz?
Dodał: netii79 2012-07-17 12:06
Krysiu dodaję do wszystkiego ;) do surówek, do potraw z kaszy gryczanej (którą uwielbiam), do pierogów warzywnych, do naleśników z farszem na słono, do gulaszu i innych jednogarnkowych potraw. Pokrzywa daje specyficzny smak, ale mnie on odpowiada :) No i nie za dużo jej dodać oczywiście, bo jak z wszystkim można przedobrzyć ;)
Dodał: Tenia - Moderator 2012-07-17 12:11
Urocze te białe motylki, ja w tym roku próbowałam skorzonerę i fenkuła, czemu nie spróbować pokrzywy. cieplutko Anetko pozdrawiam
Dodał: DankaSammel 2012-07-17 12:44
Sama nie suszę ale już jadłam u koleżanki i jest smaczna.
Pozdrawiam serdecznie Anetko.
Dodał: majka190382 2012-07-17 12:47
POdziwiam cie Anetko za Twoje kulinarne zdolnosci,bo ztego co czytam to smacznie tam u Ciebie w kuchni jest,az sobie smaka narobiłam no caos zdrowego i pysznego.Sliczn efoteczki,pozdrawiam
Dodał: netii79 2012-07-17 13:13
Maju, ja przede wszystkim stawiam na zdrowe jedzenie. Zdrowe też może być smaczne, nie używam żadnego tłuszczu (tylko oliwa z oliwek), po takim "maminym" obiadku to bym się pochorowała ;) A zioła to już obowiązek w mojej kuchni :)