7 osób lubi to zdjęcie
Galaretka:)
Wszystkim zainteresowanym przesyłam przepisik:) 1,5 kg jeżyn, szkl. przegotowanej wody, kieliszek białego wytrawnego wina, po 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Do tego sok i otarta skórka z 2 cytryn. Jeżyny z przyprawami, skórką, wodą i winem gotujemy na niewielkim ogniu 30 min. stale mieszając. Przecieramy przez gęste sito, mocno i ile się da:) Na każdą szklankę przetartego soku dajemy 200g cukru sok z cytryn i gotujemy kolejne 15 min. Gorąca do słoiczków i pasteryzujemy ok 15 min. Smacznego!!!
Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: biszon2
Inne zdjecia: biszon2
-
Jesienne pozdrowienia:-)
-
Już po zbiorach...
-
Wieczór na Obrzycy
-
Jesień w Winnogórze
-
Tereskom:)
-
Kwitną barbule:)
-
Już po winobraniu:)
-
Winnik zmienny " Elegans"
-
Malinowo:)
-
Czarne kłosy
18 komentarzy
Dodał: kamma 2014-09-08 22:13
prosisz!! masz!! dobrze, że zapytałam:) bo widzę, że tu więcej osób zainteresowanych jest... dziękuję Aniu za przepis!!:)
gałązki jeżyn aż się uginają pod ciężarem owoców...
trzeba myśleć nad przetworzeniem i dzielić się z sąsiadami:)
Dodał: biszon2 2014-09-08 22:46
Cała przyjemność po mojej stronie:) U mnie też pięknie jeżyny obrodziły w tym roku:) Przepis pochodzi z książki Na polskim stole. Przepisy i tradycje szlacheckie:) Ileż tam jest kulinarnych ciekawostek!!!!
Dodał: kamma 2014-09-08 22:53
jak Ty rekomendujesz, to trzeba się koniecznie zainteresować:)dziękuję:)))
Dodał: sowa 2014-09-08 22:59
Przepis już zapisałam... w przyszłym roku z niego skorzystam:)
Dziękuje i pozdrawiam:)
Dodał: Evie 2014-09-09 05:26
Jadam z zorawiny,super do wszelkich mies, ale przepis zabieram zrobie wiec z jezyn, dziekuje i pozdrawiam Aniu:))
Dodał: bella603 2014-09-10 23:02
A ja sie zastanawiałam co zrobić z jeżyn ni prosze jest przepis,dzieki Aniu:)
Dodał: LidkaB 2014-09-11 17:33
Przepis jest ciekawy,muszę zapisać,dziękuje.
Aniu pozdrawiam ciebie serdecznie.
Dodał: Nerine 2014-09-22 21:10
Przepis zaraz sobie zabiorę:) w tym roku już nie zrobię,ale w następnym muszę spróbować!lubię takie dodatki szczególnie do mięs:)
Dodał: allicja 2015-02-24 18:39
przepis znakomity, zabrałam do ulubionych może latem
go wykorzystam - mam swoje jeżyny bezkolcowe
pozdrawiam serdecznie