Jeszcze nikt nie polubił tego zdjęcia
Czy ktoś zbiera takie grzyby?

Nie został dodany...
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: rena
Inne zdjecia: rena
-
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2015
-
Kosmosy
-
Urszulkom,z najlepszymi życzeniami.
-
Jadwigom z najlepszymi życzeniami.
-
Tereskom w dniu imienin.
-
Hibiskus
-
piękne popisy
-
nachyłek
-
malwa
-
Malwinka
9 komentarzy
Dodał: salvache 2013-10-17 23:00
u mnie nazywają je krowie gęby ,są jadalne ,sam jednak ich nie smakowałem ,pozdrawiam
Dodał: sowa 2013-10-18 02:40
Jest to sarniak dachówkowaty (Hydnum imbricatum).
W atlasie grzybów ma zaznaczone dwa widelce...W lesie je spotykam... ale nigdy nie zbierałam.
Rzekomo młode są smaczne:)))
Pozdrawiam serdecznie.
Dodał: sowa 2013-10-18 02:46
Na 37 str. w mojej galerii mam foto, a pod nim komentarz Moto42rok (Zbyszek): "to są popularne sarenki.Fakt-zbiera się młode ale pod kapeluszem mają takie gęste wyrostki ,które należy usunąć przed ewentualnym
ich spożywaniem/duszone bądź marynowane".
Dodał: panka - Moderator 2013-10-18 06:44
Dawno ich nie widziałam. U nas nazywa się je ,,sarnówki" i są zbierane. Miłego dnia :)
Dodał: Werka 2013-10-18 09:58
Wspaniały ma smak-polecam spróbować:)przygotować tak jak kotlet schabowy w panierce-oczyścić z puchatego spodu,można z parzyć i panierować:)Smacznego dla odważnych!!!
Pozdrawiam serdecznie
Dodał: Werka 2013-10-18 09:58
Wspaniały ma smak-polecam spróbować:)przygotować tak jak kotlet schabowy w panierce-oczyścić z puchatego spodu,można z parzyć i panierować:)Smacznego dla odważnych!!!
Pozdrawiam serdecznie
Dodał: ania1976 2013-10-18 10:50
Ja osobiście ich nie zbieram,ale często spotykam.Pozdrawiam serdecznie:)
Dodał: kanagaka 2013-10-18 20:34
Nie znam tych grzybów, bardzo ostrożna jestem w stosunku do tych z blaszkami, nawet jadalnymi.
Pozdrawiam serdecznie.
Dodał: Moto42rok 2013-11-01 11:24
Grzyby te są zdecydowanie jadalne i jak widać bardzo pasuje im lasek sosnowy,chrobotek reniferowy oraz niski meszek.Dobre tak smażone jak i marynowane ale osobniki młode.Pozdrawiam.