4 osoby lubi to zdjęcie
Ciasto serowo nutellowe

Niby zwykły "marmurek", ale rozpływa się w ustach niczym masełko i dłużej zachowuje świeżość. Do części jasnej dodany jest waniliowy serek homogenizowany, a do kakaowej nutella. Na wierzchu obowiązkowo polewa z deserowej czekolady :-) Proszę się częstować ;-))) ..... A jako ciekawostkę dodam jeszcze, że ostatnio używam jajek od kur mięsożernych. Takie są bestyje za tym mięchem, że jak nie dostaną od właściciela, to same na myszy polują! Podobno już psy i koty przed nimi uciekają ;-) (to akurat żart)
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: Arietta
Inne zdjecia: Arietta
-
Bulwiaste róże :-)
-
Niezawodne jednoroczne
-
Idzie karawana ;-)
-
''Morelka''
-
Majowe krzewy
-
Diuna
-
Jasmin
-
Józia forever
-
Portrety róż
-
Główki z pomponami
27 komentarzy
Dodał: katkak 2011-12-17 17:32
pyszności;-) pozdrawiam
Dodał: beatawasowicz 2011-12-17 17:33
dziękuję ,jakie apetyczne ciasto ,pyszne :)))
pozdro...
Dodał: emiko 2011-12-17 17:35
Sama piekłaś? Wygląda wspaniale, pozdróweczki.
Dodał: wiesia163 2011-12-17 17:38
Ale apetycznie wygląda..a i jeszcze piękny wzór Ci się Joasiu utworzył..wyglądem przypomina mi palmę..dziękuję i przepis zabieram;)przyjemnego wieczoru Ci życzę.
Dodał: Arietta 2011-12-17 17:45
Tak, Lucynko - prawie co tydzień coś piekę, ale rzadko kiedy zdążę zrobić zdjęcie przed zniknięciem ;-) Pozdróweczki!
Dodał: emiko 2011-12-17 17:53
Joasiu, to ja poproszę o przepis.
Dodał: alusja56 2011-12-17 17:56
Chętnie bym się poczęstowała,ale mi się tylko kawałek zdjęcia otwiera i nie mogę złapać.:-))))))) Pozdrawiam serdecznie
Dodał: Arietta 2011-12-17 18:20
Proszę bardzo - składniki na 2 formy keksowe 35 x 11:
4 szklanki mąki, 2,5 szklanki cukru, 6 jajek, kostka margaryny, 1,5 szklanki mleka, duża szczypta soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy,
1 opakowanie serka homog. waniliowego, 3 czubate łyżki nutelli, 2 czubate łyżki kakao.
1. Margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i solą utrzeć na gładką masę.
2. Dodawać po jednym całym jajku po zmiksowaniu poprzedniego.
3. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia dodawać naprzemiennie z mlekiem (1 szklanka) cały czas miksując.
4. Do osobnego naczynia przełożyć mniej niż połowę wyrobionego ciasta - dodać kakao i nutellę, wlać pół szklanki mleka (może być trochę mniej) dla wyrównania konsystencji z ciastem jasnym.
5. Do części jasnej dodać aromat waniliowy i serek waniliowy.
6. Formy wysmarować margaryną i osypać bułką tartą
7. Wlewać do form dwa kolory ciasta naprzemiennie zygzakiem - tak, żeby się krzyżowały (na koniec mieszam jeszcze trochę widelcem)
8. Piec 1,5 godziny w temp 180 stopni (można trochę wcześniej sprawdzić patyczkiem)
9. Udekorować polewą czekoladową, zanim zastygnie można posypać wiórkami kokosowymi :-)))
Tak prosty jest to przepis, że udać się musi! :-) U mnie obok migdałowego piegusa z bakaliami i makiem to najszybsze ciasto dyżurne ;-)))
Dodał: Basik 2011-12-17 18:20
Smaczne i dekoracyjne w esy - floresy.
Miłego wieczoru Joanno.
Dodał: KLARIN1 2011-12-17 18:31
WITAM. POPROSTU WSZYSKIM SMACZNEGO. JESTEM ŁASUCHEM I UWIELBIAM SŁODYCZE. SERDECZNE POZDRO.