1 osoba lubi to zdjęcie
Amarantus
Mąkę amarantusową na super pożywny i zdrowy chlebek pozyskuje się przeważnie z odmiany wiechowatej, jednak wszystkie odmiany ozdobne (także ta na zdjęciu), mają jadalne nasiona i liście o takich samych właściwościach jak kuzyni uprawowi. Amarantus był uprawiany przez Inków i Azteków już 6 tys. lat temu. I choć teraz okrzyknięty zbożem XXI wieku, to przeszedł drogę przez mękę zanim zyskał uznanie w Europie. A wszystko przez ciemnotę misjonarzy, którzy zakazali sprowadzać mąkę szarłatową, bo Indianie oprócz placków i chleba, wypiekali z niej także posążki składane w ofierze bogom. Co gorsza zakazano także uprawy szkarłatu Indianom! I tak oto przez stulecia byliśmy pozbawieni zboża, które zawiera więcej białka niż pszenica, więcej błonnika niż otręby, więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, pierwiastków i witamin niż jakiekolwiek ze znanych nam zbóż, a także skwalen (silny antyoksydant), lizynę i aminokwasy egzogenne, wymiatające zły cholesterol i opóźniające starzenie się organizmu. A ja kilka dni temu upiekłam 2 chlebki właśnie z mąką amarantusa na zakwasie i maślance z dodatkiem ziaren sezamu i słonecznika :-)))
Obecne wybrane sortowanie:
Ostatnio dodane
Dodaj swój komentarz
Informacje o: Arietta
Inne zdjecia: Arietta
-
Najpiękniejsze
-
Jak łowickie zapaski ;-)
-
Opuntia articulata papyracantha (daw. Tephrocactus)
-
To tutaj mieszkają różne skrzaty...
-
Piwonia w jaśminie
-
Jaśminów czas
-
Astrophytum capricorne
-
Mają w sobie to COŚ
-
Tyrolczyk w tropikach ;-)
-
Goście, goście!
8 komentarzy
Dodał: Wiesia 2011-10-10 18:57
Bardzo ciekawe jak i roślinka.Bardzo dekoracyjna jest.Pozdrawiam.
Dodał: passa12 2011-10-10 19:09
Tak sobie pomyślałam, że przepięknie wyglądałyby takie amarantowe pola...a chlebek, pewnie paluszki lizać:)))
Dodał: wiesia163 2011-10-10 19:09
Nigdy nie pomyślałabym,ze ta piękna i ozdobna roślina ma takie zastosowanie..Joasiu,a czy ten chleb z mąki amarantowej różnił się w smaku od chleba z mąki żytniej?pozdrawiam Cię cieplutko.
Dodał: allicja 2011-10-10 19:21
maki wyrabiać nie będę
ale chętnie widziałabym go w swoim ogrodzie
bo w tym roku nie mam
co prawda siałam odmianę tricolor, ale niestety utraciłam pod wpływem nadmiernych opadów
Joasiu - pozdrawiam serdecznie
Dodał: Arietta 2011-10-10 19:26
WIESIU - to był chlebek z mieszanki "Chleby polskie" - jest tam mąka żytnia, pszenna, ale tej z amarantusa jest tylko 10 %, więc różnicy znacznej nie ma. W przyszłości chcę sama zrobić mieszankę z większą zawartością amarantusa, jeśli uda mi się gdzieś dostać tę mąkę :-) Pozdrawiam serdecznie!
Dodał: myszaf 2011-10-10 19:43
Ariett podziwiam Twoje zacięcie kulinarne. Poproszę o fotkę tego chlebka:)))
Dodał: kanagaka 2011-10-10 19:48
W tym cały problem, że nie jest łatwo kupić tę mąkę. O zdrowych właściwościach amarantusa było głośno jakiś czas temu, ale potem znowu o nim zapomniano.
Piękne są odmiany tej rośliny, u Ciebie Joasiu na zdjęciu, bardzo dekoracyjne są te pompony.
Serdecznie Ciebie pozdrawiam.
Dodał: Arietta 2011-10-10 19:52
IWONKO - to chyba już jak będzie następny ;-)